Serinsey Smile

img

What to know about tooth extraction

Bir diş hekimi veya diş cerrahı, çekimi kliniğinde yapacak ve daha sonra kişiye, iyileşen bölgenin bakımı için bazı talimatlar verecektir.

Randevu sırasında diş cerrahı, kişinin ağrı hissetmesini önlemek için dişin etrafındaki alana güçlü bir anestezik enjekte edecektir. Daha sonra dişi çekmeden önce gevşetmek için bir dizi alet kullanacaklardır.

Dişi çıkardıktan sonra, kanamayı kontrol altına almak ve pıhtılaşmayı teşvik etmek için çekim bölgesinin üzerine gazlı bez yerleştirirler.

Bu makalede diş çekimi sonrası bakım hakkında daha fazla bilgi edinin. Ayrıca genel bir iyileşme zaman çizelgesi sağlıyoruz ve bir diş hekimi ile ne zaman konuşulacağını açıklıyoruz.

bakım sonrası
Çekilmiş bir diş için bakım sonrası bakım, birkaç faktöre bağlı olarak biraz değişebilir.

Bazı dişlerin kökleri diğerlerinden daha derin olduğundan ve iyileşmesi daha uzun sürdüğünden, diş hekiminin hangi dişi çıkardığını bunlara dahildir. Bununla birlikte, çoğu insan ağrının yaklaşık 3 gün sonra azaldığını fark eder.

Bakım sonrası bakımın en önemli yönlerinden biri, dişin bulunduğu yuvada oluşan kan pıhtısını korumaktır.

Bu kan pıhtısının bakımı, iyileşme sürecinin anahtarıdır ve kuru yuva gibi ağrılı komplikasyonları önlemeye yardımcı olur.

Gün 1-2
Ekstraksiyondan sonraki ilk birkaç gündeki bakım sonrası bakımın çoğu, bir kan pıhtısının oluşmasına izin vermeye ve genel olarak ağız bakımına odaklanır.

Bazı uzmanların belirttiği gibi, çekimden sonra 24 saate kadar düşük seviyeli kanama tamamen normaldir. Ancak bu noktadan sonra aktif kanama tedavi gerektirir.

Bakım sonrası ilk 2 gün için birkaç ek ipucu:

Bol bol dinlenin: Çıkardıktan sonra en az ilk 24 saat dinlenmeyi bekleyin.
Gazlı bezi gerektiği gibi değiştirin: Pıhtı oluşmasını sağlamak için ilk gazlı bezi en az birkaç saat ağızda bırakmak önemlidir. Bundan sonra, gazlı bezi gerektiği kadar sık ​​değiştirmek iyidir.
Durulamaktan kaçının: Olabildiğince cazip, bölge pıhtılaşmaya devam ederken ağzınızı çalkalamaktan, ağzınızı çalkalamaktan veya gargara yapmaktan kaçının. Bu eylemler, oluşan pıhtıları yerinden çıkarabilir ve iyileşme süresini etkileyebilir.
Pipet kullanmayın: Bir pipet kullanmak, iyileşen yaraya çok fazla baskı uygular ve bu da kan pıhtısını kolayca yerinden çıkarabilir.
Tükürmeyin: Tükürmek ayrıca ağızda kan pıhtısını yerinden çıkarabilecek basınç oluşturur.
Burnu sümkürmekten veya hapşırmaktan kaçının: Cerrah ağzın üst yarısından bir diş çıkardıysa, burnu sümkürmek veya hapşırmak kafada gelişen kan pıhtısını yerinden çıkarabilecek basınç oluşturabilir. Mümkünse burnunuzu sümkürmekten ve hapşırmaktan kaçının.
Sigara içmeyin: Sigara içmek ağızda pipet kullanmakla aynı basıncı oluşturur. Tüm iyileşme süreci boyunca sigara içmekten kaçınmak en iyisi olsa da, kan pıhtısı oluştuğundan ilk birkaç gün sigara içmemek çok önemlidir.
Ağrı kesici alın: Reçetesiz satılan ağrı kesiciler ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
Soğuk kompres kullanın: Bir defada 10-20 dakika boyunca bölgeye bir buz torbası veya havluya sarılmış bir buz torbası koymak, ağrının azalmasına yardımcı olabilir.
Başı kaldırın: Uyurken, başınızı yükseltmek için fazladan yastık kullanın. Çok düz yatmak, kanın kafada birikmesine ve iyileşme süresinin uzamasına neden olabilir.
Diş hekiminin önerdiği ilaçları alın: Diş cerrahı karmaşık diş çıkarma işlemleri için reçeteli ilaçlar sipariş edebilir. Tedavinin tamamını tamamlamak önemlidir.
3-10. Günler
Pıhtı oluştuktan sonra, onu güvenli bir şekilde yerinde tutmak ve diğer sorunları önlemeye yardımcı olmak için ağız hijyeni için bazı ekstra adımları izlemek hayati önem taşır.

Üçüncü ve 10. gün arasındaki bakım sonrası ipuçları şunları içerir:

Tuzlu su ile durulama: Pıhtı yerine oturduğunda, ağzı ılık tuzlu su çözeltisiyle veya ılık suda bir tutam tuzla hafifçe çalkalayın. Bu karışım ağızdaki bakterileri öldürmeye yardımcı olur, bu da ağız iyileşirken enfeksiyonları önleyebilir.
Her zamanki gibi fırçalayın ve diş ipi kullanın: Dişleri her zamanki gibi fırçalayın ve diş ipi kullanın, ancak çekilen dişten tamamen kaçınmaya özen gösterin. Diş hekiminin önerdiği salin solüsyonu ve herhangi bir ilaçlı gargara bu bölgeyi temizlemek için yeterli olacaktır.
Yumuşak yiyecekler yiyin: Tüm iyileşme süreci boyunca, insanlar çok fazla çiğneme gerektirmeyen ve boş yuvada sıkışıp kalması muhtemel olmayan yumuşak yiyecekler yemelidir. Çorba, yoğurt, elma püresi ve benzeri yiyeceklere yapışmayı düşünün. Sert tost, cips ve tohum içeren yiyeceklerden kaçının.
Birden fazla diş için bakım
Bazen diş cerrahlarının bir seferde birden fazla diş çekmesi gerekebilir. Birden fazla diş çekerken, cerrahın lokal anestezi kullanmak yerine genel anestezi önermesi daha olasıdır.

Bu nedenle, kişi süreç boyunca bilinçsiz olacaktır. Diş hekimi ayrıca diş çekimine kadar belirli bir süre yemekten kaçınmak gibi bazı özel talimatlar da verecektir. İşlemden sonra, kişinin onları eve götürmesi için başka birine ihtiyacı olacaktır.

Özellikle ağzın farklı taraflarında ise, çoklu çekimlerin bakımı zor olabilir. Diş hekimlerinin bu durumlar için özel talimatları olabilir,

Whatsapp